• procedure

Procedure

Examenprocedure

Op deze pagina vind je belangrijke informatie over het praktijkexamen. Bij de start van je rijopleiding is het van belang onderstaande informatie goed door te nemen. Op deze manier krijg je een goed beeld van hoe de examenprocedure eruit ziet en wat je allemaal kunt verwachten.
Voordat je verder leest is het goed om te weten wat de volgende termen inhouden: Machtiging, Eigen verklaring en Zelfreflectieformulier

Machtiging

Het praktijkexamen kan alleen door je rijschool aangevraagd worden. Daarvoor moet je je rijschool toestemming geven. Je geeft toestemming door jouw rijschool te machtigen. Dat doe je als volgt:

 1. Klik op 'Rijschool machtigen'
 2. Log in met je DigiD.
 3. Volg de instructie en machtig je rijschool.
 4. Om te machtigen heb je het registratienummer van je rijschool nodig. Het rijschoolregistratienummer van rijschool Exact is 7686X8. Als je nog geen DigiD hebt, klik op het logo om DigiD aan te vragen.

 
MACHTIGING


Eigen verklaring

Iedereen die een rijexamen wil afleggen, moet over een ingevulde ‘Eigen Verklaring’ beschikken.
Het is een lijst met vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Het is erg belangrijk dat je de vragen altijd eerlijk beantwoordt. Doe je dat niet, dan ben je niet alleen strafbaar maar dan loop je ook het risico dat je bijvoorbeeld problemen krijgt met je verzekering wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk.

Voor de eigen verklaring maak je wat extra kosten. De eigen verklaring kan je invullen en betalen via Mijn CBR.
Wat als je ‘ja’ invult?

Beantwoord je één of meerdere vragen met ‘ja’, dan loopt het allemaal iets anders. Afhankelijk van het gemelde gebrek moet je misschien je behandelend arts om een aantekening vragen, of wordt je door het CBR doorverwezen naar een onafhankelijk arts.
 
EIGEN VERKLARING INVULLEN


Zelfreflectieformulier

Het zelfreflectieformulier is een A4’je met vragen die je over jezelf moet beantwoorden. Er worden verschillende punten genoemd en jij geeft per punt aan hoe sterk of zwak je hierin bent.

Een 1 is uiteraard het zwakst, terwijl een 10 aangeeft dat je dit onderdeel perfect beheerst. De punten die op het formulier genoemd worden zijn bijvoorbeeld veiligheid, omgaan met het voertuig en milieubewust rijden. Tijdens je rijlessen heb je bijvoorbeeld geleerd op welke manieren je het beste rekening houdt met het milieu tijdens het rijden. Op dit formulier geef je aan hoe goed jij denkt dat je dit beheerst.

Vóór je examen begint vul je het zelfreflectieformulier in. Dit kun je thuis doen, of in een rijles, en dan geef je het formulier aan je examinator voor je gaat rijden.
 
ZELFREFLECTIE FORMULIER

Nieuws

 • Rijles vanaf 16,5 jaar!

  Ben je bijna 17 jaar? Let dan op want vanaf nu is het mogelijk om vanaf 16,5 ...

  Lees meer
 • Rijbewijs binnen 10 dagen

  Snel en voordelig je rijbewijs? Specialisme in rij- en faalangst! Geen wachtt...

  Lees meer
Meer nieuws
 • RIJLESPAKKET A

  RIJLESPAKKET A

  Compleet pakket voor het verkrijgen van een rijbewijs. 20 uren (60 minuten per uur)

  Lees meer
 • RIJLESPAKKET B

  RIJLESPAKKET B

  Compleet pakket voor het verkrijgen van een rijbewijs. 30 uren (60 minuten per uur)

  Lees meer
 • RIJLESPAKKET C

  RIJLESPAKKET C

  Compleet pakket voor het verkrijgen van een rijbewijs. 40 uren (60 minuten per uur)

  Lees meer
 • Eurisymi Jose

  "Super veel geleerd bij Rijschool Exact! Snelle spoed cursus gedaan een in 1 keer geslaagd!! Deze rijschool is een aanrader"

  Eurisymi Jose
 • Skar Taher

  " Ik begon met veel onzekerheden en angst maar dat werd al snel omgezet naar enthousiasme en plezier dankzij rijinstructeur Yad"

  Skar Taher
 • Marijn van den Brink

  "Yad is een fantastische instructeur die inzicht heeft en in stappen opbouwt om vrijwel iedereen in een keer te laten slagen"

  Marijn van den Brink

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.